فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال دوازدهم شماره 10 (پیاپی 48، دی 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مصطفی صادقی، علی باقریان صفحات 721-730
    مقدمه
    ارزیابی مستمر وضعیت آموزشی دانشجویان برای بهبود نظام آموزشی ضروری می باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه وضعیت تحصیلی دانشجویان دندانپزشکی فعلی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشکده های دندانپزشکی دانشگاه های علوم پزشکی کشور با دانشجویان سال های گذشته انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی-مقطعی در سال 1390 انجام گرفت. اطلاعات به وسیله پرسشنامه ای محقق ساخته، روا و پایا جمع آوری شد که توسط 354 عضو هیات علمی شاغل در 18 دانشکده دندانپزشکی و واجد شرایط ورود به مطالعه تکمیل گردید. پرسشنامه، وضعیت تحصیلی دانشجویان دندانپزشکی حال حاضر را در مقایسه با دانش آموختگان سال های گذشته بررسی کرد. داده ها به استفاده از آمار توصیفی، آزمون های واریانس، تی مستقل و ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    بیش از 50% از استادان بیان کردند که تمایل دانشجویان به شرکت در آزمون تخصصی و انجام فعالیت های پژوهشی خوب تر تا بسیار خوب تر شده است، ولی علاقه به حضور در کلاس دروس نظری و انجام تکالیف آموزشی بدتر تا بسیار بدتر شده است. به علاوه نظر اغلب شرکت کنندگان در مورد سایر متغیرها بر این بود که بین دانشجویان فعلی و دانش آموختگان دندانپزشکی تفاوتی وجود نداشت و در مجموع 94/40% از شرکت کنندگان معتقد بودند که وضعیت تحصیلی دانشجویان تغییری نکرده است. شرکت کنندگان معتقد بودند که حدود 46% از دانش آموختگان دندانپزشکی مهارت بالینی کافی برای طبابت مستقل را دارند. ضریب همبستگی اسپیرمن ارتباط معناداری بین سابقه تدریس اعضای هیات علمی با میانگین نمره وضعیت تحصیلی دانشجویان دندانپزشکی نشان نداد.
    نتیجه گیری
    اگرچه اشتیاق به شرکت در آزمون تخصصی و انجام فعالیت های پژوهشی در دانشجویان فعلی بیشتر شده است، ولی در مجموع وضعیت تحصیلی دانشجویان دندانپزشکی ایران از نظر استادان آنان در طی سال های گذشته تغییری نکرده است. همچنین از دیدگاه استادان مهارت بالینی دانش آموختگان دندانپزشکی برای انجام طبابت مستقل چندان مطلوب نبود.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، وضعیت تحصیلی، دانشجوی دندانپزشکی، اعضای هیات علمی
  • سجاد رضایی، محمدباقر کجباف، سید ولی الله موسوی، سید حشمت الله موسوی صفحات 731-742
    مقدمه
    عملکرد تحصیلی سازه ی واحدی نیست و برنامه ریزی برای ارتقای آن در دانشجویان، اقدامات آموزشی گسترده ای را می طلبد. پژوهش حاضر به عواملی نظیر ابعاد مختلف کیفیت زندگی، میزان استفاده دانشجویان از اینترنت و چگونگی نگرش آنها نسبت به اعتیاد و مواد مخدر که به طور بالقوه در عملکرد تحصیلی دانشجویان نقش دارند می پردازد و یک الگوی پیش بینی ارائه می دهد.
    روش ها
    در یک پژوهش توصیفی مقطعی از 106 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال تحصیلی 90-89 به شیوه پیاپی نمونه گیری به عمل آمد و هر یک از آنها به فرم کوتاه پرسشنامه زمینه یابی سلامت (SF-36)، پرسشنامه نگرش سنج نسبت به اعتیاد و به سوالی در مورد این که چندساعت در هفته از اینترنت استفاده می کنند، پاسخ دادند. آخرین معدل کل اکتسابی دانشجویان نیز به عنوان شاخصی برای عملکرد تحصیلی آنان در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و دو رشته ای نقطه ای و رگرسیون چندگانه به روش همزمان تحلیل گردیدند.
    نتایج
    یافته ها نشانگر آن بود که این عوامل مفروض مجموعا 34% از واریانس مشترک عملکرد تحصیلی را تبیین می نمایند (01/0p<). در مدل نهایی، متغیر میزان استفاده از اینترنت خارج شد اما ابعاد مختلف کیفیت زندگی شامل عملکرد جسمی (001/0p=)، ایفای نقش جسمی (002/0p=)، درد بدنی (03/0p=)، سلامت عمومی (004/0p=)، سلامت جسمی (001/0p=) و همچنین نگرش نسبت به اعتیاد (001/0p=) به طور معناداری توانستند میزان عملکرد تحصیلی را پیش بینی نمایند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن بود برخی از ابعاد کیفیت زندگی دانشجویان و نیز نگرش منفی آنها نسبت به اعتیاد می تواند در ارتقای موفقیت تحصیلی آنان تاثیرگذار باشد. بنابراین لازم است برنامه ریزی های آموزشی سلامت محور با هدف دستیابی به حداکثر عملکرد تحصیلی در دانشجویان طرح ریزی گردد.
    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، کیفیت زندگی، استفاده از اینترنت، نگرش نسبت به اعتیاد، پرسشنامه SF، 36
  • معصومه ایمانی پور، محمد جلیلی، عظیم میرزازاده، ناهید دهقان نیری، حمید حقانی صفحات 743-755
    مقدمه
    ارزشیابی بالینی در آموزش پرستاری به جهت تنوع اهداف و پیچیدگی عملکرد بالینی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. رویکرد برنامه ای در ارزشیابی این فرصت را می دهد تا طرح ارزشیابی، چند بعدی و همه جانبه باشد. از آنجا که نظرات استفاده کنندگان از یک برنامه در میزان کاربرد و اثربخشی آن تاثیر دارد هدف این مطالعه بررسی دیدگاه دانشجویان پرستاری و اساتید از به کارگیری رویکرد برنامه ای در ارزشیابی بود.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر نمونه تمام شماری شامل 38 دانشجوی پرستاری و 8 استاد در واحد کارورزی مراقبتهای ویژه انجام شد. ارزشیابی بالینی دانشجویان با رویکرد برنامه ای طراحی و به مدت یک ترم تحصیلی اجرا شد. سپس به منظور بررسی دیدگاه اساتید و دانشجویان و تعیین نقاط قوت و ضعف این روش ارزشیابی، از کلیه نمونه ها با پرسشنامه نظرسنجی شد. میزان رضایت افراد نیز با مقیاس بصری 10-0 مورد ارزیابی قرار گرفت. در پایان داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تی و تی زوج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین نمره رضایت اساتید و دانشجویان از روش ارزشیابی با رویکرد برنامه ای به ترتیب 82/1±70/8 و 50/1±66/7 بود. در مجموع 5/87 درصد اساتید و 3/97 درصد دانشجویان با استفاده از این روش ارزشیابی برای سنجش عملکرد بالینی دانشجویان موافق بودند. نقاط قوت این روش از نظر دو گروه عبارت بودند از: عینی بودن، پرهیز از سوگرایی، ارائه بازخورد، پوشش دقیق اهداف یادگیری و اختصاصی شدن ارزشیابی. 5/87 درصد اساتید و 47/89 درصد دانشجویان معتقد بودند ارزشیابی با رویکرد برنامه ای روی فرایند یادگیری تاثیر آموزشی مثبت داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد ارزشیابی بالینی با رویکرد برنامه ای به جهت عینی بودن، ارائه بازخورد، اختصاصی بودن، پوشش کامل اهداف یادگیری و تاثیر آموزشی مثبت، مورد پذیرش و رضایت اکثریت اساتید و دانشجویان پرستاری قرار دارد. لذا می توان استفاده از آن را در بعد وسیع و در سایر واحدهای کارورزی مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی عملکرد بالینی، رویکرد برنامه ای، دانشجویان پرستاری
  • مرضیه معطری، سارا سلیمانی، ندا جمالی مقدم، فرخنده مهبودی صفحات 756-767
    مقدمه
    پرورش تفکر انتقادی در دانشجویان چالشی است که رویاروی مدرسین پرستاری قرار دارد. در این مطالعه تاثیر آموزش و کاربرد نقشه مفهومی فرایند پرستاری بر مهارت های تفکر انتقادی اختصاصی پرستاری در دانشجویان سال چهارم پرستاری مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش ها
    در این مطالعه شبه تجربی 32 دانشجوی پرستاری سال چهارم شرکت کردند که به طور تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. به منظور آشنایی با نحوه کاربرد نقشه مفهومی مبتنی بر فرایند پرستاری، گروه آزمایش در یک کارگاه آموزشی یک روزه شرکت کردند. از آنها همچنین خواسته شد تا حداقل دو نقشه مفهومی را در حین تجارب بالینی خود ارائه دهند. گروه شاهد تنها در برنامه بالینی متداول شرکت کردند. در پایان هفته دهم، هر دو گروه، بسته آزمون را که شامل 14 سناریو و سه موقعیت آزاد برای سنجش هفده بعد تفکر انتقادی اختصاصی در پرستاری (در دو طبقه مهارت های تفکر انتقادی و عادات ذهنی بود) بود دریافت کردند و طی مدت دو هفته کتبا به آن پاسخ دادند. آنها می بایست بنویسند که چگونه از هر یک از ابعاد تفکر انتقادی در عملکرد خود استفاده می کنند. پاسخ های آنها توسط دو نفر کارشناس ارشد پرستاری با استفاده از معیارهای شناسایی هر یک از ابعاد تفکر انتقادی، ارائه استدلال و کیفیت پاسخ دانشجو (تناسب پاسخ با سال تحصیلی) ارزشیابی شد. برای مقایسه میانگین نمرات دو گروه از آزمون من ویتنی یو استفاده شد.
    نتایج
    میانگین نمره کل مهارت های شناختی تفکر انتقادی در گروه تجربی (62/13±14/20) بود که تفاوت معناداری با گروه شاهد (52/6±41/6) داشت (001/0>p). همچنین تفاوت میانگین نمره کل عادات ذهنی در گروه تجربی (58/20±68/23) با گروه شاهد (51/5±30/6) به لحاظ آماری معنادار بود (005/0>p). علاوه بر این تفاوت بین دو گروه نیز در یازده بعد از هفده بعد تفکر انتقادی معنادار (01/0α<) بود.
    نتیجه گیری
    آموزش و کاربرد نقشه مفهومی در بستر بالینی موجب بهبود تفکر انتقادی در پرستاری می شود. تعمیم یافته ها مستلزم تکرار پژوهش به ویژه در سال های اولیه تحصیلی است.
    کلیدواژگان: مهارت های تفکر انتقادی، نقشه مفهومی، دانشجویان پرستاری، آموزش بالینی
  • احمد شیرجنگ، مهستی علیزاده، فتحیه مرتضوی، محمد اصغری جعفرآبادی، ابوالفضل جدی صفحات 768-777
    مقدمه
    کارشناسان بهداشت عمومی، سهم عمده ای در اجرای برنامه های بهداشتی مراکز بهداشت کشور ایفا می نمایند. نظرات شاغلین این رشته درخصوص این که برنامه آموزشی این رشته تا چه حد پاسخ گوی نیازهای شغلی دانش آموختگان این رشته است، در شناسایی کمبودها در این زمینه کمک می کند. لذا هدف این مطالعه بررسی میزان انطباق برنامه آموزشی و محتوای دروس کارشناسی رشته بهداشت عمومی با نیازهای شغلی کارشناسان این رشته در مراکز بهداشت شهرستان ها و بررسی انتظارات سیستم سلامت از دیدگاه شاغلین این رشته است.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی برروی 95 نفر از کارشناسان دانش آموخته و شاغل بهداشت عمومی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. افراد با نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا بود که با سوالاتی میزان کاربرد محتوای دروس پایه، اصلی و اختصاصی برنامه آموزشی رشته کارشناسی بهداشت عمومی را در راستای وظایف شغلی شان بررسی می کرد. از آمار توصیفی جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    کاربرد مجموع دروس دوره کارشناسی بهداشت عمومی درمحیط کاری در حد متوسط (9/59-40%) بود و دروس پایه کم ترین کاربرد را در فعالیت های شغلی افراد داشتند (کمتر از 20%). برنامه آموزشی موجود از نظر کاربرد به تفکیک پست های سازمانی متعدد متفاوت بوده و بیشترین کاربرد را برای کارشناسان مبارزه با بیماری ها و کم ترین کاربرد را برای کارشناسان گسترش شبکه داشته است. محتوای 79/71% دروس صرفا در حیطه دانش ارائه گردیده است. در مجموع فارغ التحصیلان شاغل این رشته، رضایت نسبی و متوسطی از دوره آموزشی خود داشتند.
    نتیجه گیری
    محتوای دروس و برنامه های آموزشی مربوط به رشته بهداشت عمومی با نیازهای شغلی دانش آموختگان این رشته کاملا منطبق نیست. بنابراین انجام اصلاحاتی برای بهبود و ارتقای کیفیت برنامه آموزشی و کارایی این برنامه ها در آینده شغلی این کارشناسان تاکید می شود.
    کلیدواژگان: تناسب آموزشی، برنامه درسی، نظام سلامت، بهداشت عمومی، کارکنان سلامت
  • احمد صبوری کاشانی، ناصر فعال استادزر، حسین کریمی مونقی، میترا قریب صفحات 778-785
    مقدمه
    تفکر انتقادی به عنوان هدف نهایی تربیت و از معیارهای اعتباربخشی نهادهای آموزشی ذکر می شود و سازمانهایی نظیر فدراسیون بین المللی آموزش پزشکی بر اهمیت آن تاکید می ورزند. این مطالعه به منظور بررسی میزان گرایش به تفکر انتقادی در دانشجویان رشته پزشکی دو مقطع علوم پایه و پیش کارورزی در دو دانشگاه در سال 1389 انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی به روش سرشماری در دانشجویان پزشکی دو دانشگاه علوم پزشکی تهران و مشهد در دو مقطع علوم پایه و پیش کارورزی (تعداد 635 نفر) انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه سمتاک (سنجش میل به تفکر انتقادی کالیفرنیا) و پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک بود. داده های گردآوری شده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون تی استیودنت بررسی شد.
    نتایج
    تعداد 442 پرسشنامه تکمیل و تحلیل شد. میانگین نمره کل گرایش به تفکر انتقادی51/30±08/291 بود. نمره کلی گرایش به تفکر انتقادی بین دو مقطع مورد مطالعه یعنی علوم پایه (98/31±38/291) و پیش کارورزی (6/28±70/290) تفاوت معنادار نداشت (81/0p=)، اما بین این دو مقطع، تفاوت معنادار در سه خرده مقیاس حقیقت جویی (012/0p=)، اعتماد به نفس (011/0p=) و کنجکاوی (001/0p=) مشاهده شد. تفاوت معنادار در نمره کل بین دو دانشگاه علوم پزشکی تهران (9/30±68/291) و مشهد (97/29±67/291) وجود نداشت (07/0p=)، اما نمرات خرده مقیاس نظام داری حاکی از برتری دانشگاه علوم پزشکی تهران بود (023/0p=). افراد با گرایش مثبت قوی تنها دو دهک انتهایی نمودار نرمال را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    وضعیت گرایش تفکر انتقادی دانشجویان پزشکی بر اساس مقیاس مورد استفاده در این مطالعه متوسط و مثبت ارزیابی شد. به نظر می رسد نظام آموزشی برای ارتقای گرایش به تفکر انتقادی در دانشجویان، نیازمند بازنگری است. اطلاعات حاصل از این مطالعه می تواند گام نخستین برای انجام پژوهش هایی باشد که به جستجوی روش های مداخله در برنامه درسی به منظور پرورش بهتر تفکر انتقادی بپردازد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، گرایش، دانشجویان پزشکی، علوم پایه، پیش کارورز
  • ملیحه صادق نژاد فروتقه، مریم باقری صفحات 786-795
    مقدمه
    تاکید بر یادگیری فعال در آموزش، موجب توسعه راه کارهای جدید آموزشی در تدریس دروس نظری و بالینی علوم پزشکی شده است. درگیر شدن فعال فراگیر در روند یاددهی–یادگیری منجر به ارتقای فرآیند یادگیری می شود. هدف از مطالعه حاضر مقایسه تاثیر دو روش سخنرانی و پازل بر میزان یادگیری درس فوریت های پزشکی دانشجویان رشته هوشبری و بررسی دیدگاه آنها نسبت به این دو روش تدریس است.
    روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون، 60 نفر از دانشجویان رشته هوشبری که درس فوریت های پزشکی را در دانشکده پیراپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد اخذ نموده بودند، شرکت کردند. با نمونه گیری سرشماری، دانشجویان به طور غیر تصادفی به دو گروه 30 نفری تقسیم شدند. در یک گروه، آموزش به روش سخنرانی و در گروه دیگر به روش پازل صورت گرفت. در هر جلسه ابتدا یک پیش آزمون برگزار گردید. پس از تدریس، پس آزمون در مورد مباحث ارائه شده همان جلسه اجرا شد. در انتهای دوره، پرسشنامه های پژوهشگر ساخته ی روا و پایا، به منظور بررسی دیدگاه دانشجویان در خصوص شیوه تدریس هر گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از شاخصهای فراوانی و میانگین، و آزمون های تی زوج، تی مستقل و کای دو، تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین نمرات درس فوریت های پزشکی قبل از تدریس در گروه پازل 35/1±1/4 و در گروه سخنرانی 25/1±4/4 بود که از نظر آماری تفاوت معناداری نداشت. میانگین نمرات گروه سخنرانی و پازل پس از تدریس به ترتیب برابر با 47/1±7 و 1/1±5/8 بود که از نظر آماری تفاوت معناداری داشت. نظرسنجی از دانشجویان در مورد شیوه تدریس، بیانگر دیدگاه مثبت دانشجویان در مورد تاثیر روش تدریس پازل بر مشارکت دانشجویان در کلاس، ایجاد علاقه و انگیزه در مورد مبحث کلاس، ایجاد ارتباط موثر با همکلاسی و یادگیری عمیق بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مطلوب روش تدریس پازل بر میزان یادگیری و رضایت مندی دانشجویان، پیشنهاد می شود این روش به ویژه در تدریس دروس علوم پزشکی استفاده شود.
    کلیدواژگان: روش تدریس، سخنرانی، پازل، یادگیری، رضایت مندی، فوریت های پزشکی
  • مهنوش امینی، ابوالقاسم نوری، حسین سماواتیان، محمدعلی سلطان الکتابی صفحات 796-804
    مقدمه
    فقدان مهارت های ارتباطی کارکنان به کاهش رفتارهای شهروندی سازمانی آنها می انجامد، بنابراین افزایش مهارت های ارتباطی این افراد ضرورت دارد. هدف این تحقیق تعیین اثر بخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر رفتار شهروندی سازمانی پرستاران است.
    روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی، جامعه آماری کلیه پرستاران بیمارستان کاشانی اصفهان سال 1388 (158 پرستار زن و مرد در 12 بخش) بود که از میان آنها 20 پرستار برای شرکت در گروه و همچنین 20 پرستار برای شرکت در گروه کنترل به عنوان نمونه آماری و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. مداخله انجام شده 8 جلسه آموزش مهارت های ارتباطی برای گروه مداخله در طی یک ماه بود. برای ارزیابی رفتار شهروندی سازمانی هر دو گروه، قبل و بعد از مداخله آموزشی (8 جلسه آموزش مهارت های ارتباطی) از پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی (ضریب پایایی آلفا کرونباخ=74/0) استفاده شد. تحلیل در سطح آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (ضریب همبستگی و تحلیل کوواریانس) انجام شد.
    نتایج
    با تعدیل تاثیر نمرات پیش آزمون، میانگین نمرات رفتار شهروندی سازمانی پرستاران گروه تجربی یک ماه پس از مداخله (57/3±45/66)، نسبت به قبل از مداخله (34/4±85/62) تفاوت آماری معناداری داشت (01/0p<). بر اساس آنالیز کوواریانس، قبل از مداخله میزان تاثیر رفتار شهروندی سازمانی پرستاران 364/0 بود، در حالی که یک ماه پس از مداخله این میزان به 607/0 افزایش یافت (01/0p<).
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های ارتباطی موجب افزایش رفتار شهروندی سازمانی پرستاران گروه تجربی نسبت به گروه شاهد شده است و این تاثیر یک ماه پس از مداخله، پایدار مانده است. بنابراین طراحی و اجرای استاندارد جلسات آموزش مهارت های ارتباطی و تدریس توسط مدرسین مجرب و متخصص در این زمینه، در عرصه های مختلف پرستاری اعم از آموزش، پژوهش، مدیریت و بالینی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اثر بخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر رفتار شهروندی سازمانی
  • سید علیرضا جوادی نیا، محمدرضا عابدینی * صفحات 805-806

    مقاله «تاثیر دوره کارآموزی روانپزشکی بر اولویت های انتخاب رشته تخصصی و احترام به تخصص های بالینی در دانشجویان پزشکی دانشگاه جندی شاپور اهواز»، نوشته ایزدی مزدی و همکاران را که در آخرین شماره مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی به چاپ رسیده است مطالعه نمودیم(1). این نوشته از معدود پژوهش های صورت پذیرفته در زمینه تعیین عوامل تاثیرگذار بر روند انتخاب رشته دانشجویان پزشکی عمومی در امتحان دستیار تخصصی بوده که به بهترین نحو ارائه شده و از این نظر لازم است که از نویسندگان مقاله تقدیر به عمل آید. با توجه به افزایش روزافزون تعداد پزشکان عمومی و عدم ایجاد ظرفیت ها و تسهیلات شغلی مناسب همراه با این افزایش تعداد پزشکان عمومی، قبولی در دوره دستیاری تخصصی به یکی از مهم ترین دغدغه های اغلب دانشجویان پزشکی عمومی تبدیل شده است. در اغلب موارد انتخاب رشته صورت پذیرفته در این مقطع، در جایگاه اول براساس آینده شغلی و راحتی رشته و سپس علاقه شخصی صورت پذیرفته که این امر سبب گشته است که نمرات برتر آزمون های دستیاری در اغلب موارد به رشته های پوست، رادیولوژی و ارتوپدی گرایش بیشتری پیدا نمایند(2تا4). هرچند که آموزش از اساتید در طی دوره های کارآموزی، از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر انتخاب رشته در کشورهای در حال توسعه می باشد اما نمی توان از تاثیر عواملی همچون تمایل به استخدام در دانشگاه، توصیه خانواده و دسترسی به ارتباط بهتر با مردم، کسب موقعیت اقتصادی بهتر، دسترسی به کار بهتر و درآمد بیشتر، کسب موقعیت اجتماعی بهتر و دسترسی به معلومات بیشتر چشم پوشی نمود(5). لذا پیشنهاد می گردد که در پژوهش های آینده در کنار عامل مورد بررسی در این طرح (گذراندن دوره کارآموزی) سایر عوامل به طور هم زمان مورد پایش قرار گیرد تا با مشخص نمودن مهم ترین عوامل تاثیرگذار راه برای برنامه ریزی های آتی در جهت توزیع متناسب نیروی متخصص تسهیل گردد. همچنین جهت آشنایی هرچه بیشتر دانشجویان رشته پزشکی عمومی با رشته های تخصصی لازم است که بسته های آموزشی در خصوص هر رشته (هدف هر رشته، بازار کار و...) طرحی و در ابتدای ورود دانشجویان به دوره های کارآموزی در اختیار آن ها قرار داده شود چرا که بخشی از رشته های تخصصی (همچون طب سالمندان، طب ورزش و...) در کوریکولوم آموزشی دانشجویان پزشکی وجود نداشته و مسلما میزان آگاهی دانشجویان نسبت به این رشته ها پایین تر می باشد.

|
  • Mostafa Sadeghi, Ali Bagherian Pages 721-730
    Introduction
    Continuous evaluation of students’ educational status is necessary for improving of educational system. The aim of this study was to compare educational status of present dental students all around the country with previous graduated students from the viewpoint of Iranian dental faculty members.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out in 2011. The information was collected by a valid and reliable questionnaire that was completed by 354 eligible faculty members employed in 18 dental schools. The questionnaire was designed to compare educational status of present dental students with that of the previous graduated students. Data were analyzed using descriptive statistics، independent t-test، ANOVA and Spearman correlation coefficient.
    Results
    More than 50% of the faculty members stated that the students’ tendency to participate in specialty exams and to embark on research activities is better to much better then before; but interest in didactic class attendance and to accomplish educational assignments is worse to much worse. Moreover، most participants believed that there was no difference between current students and graduates in other variables and totally، educational status of students has not changed. The participants believed that about 46% of dental graduates have enough clinical skills for independent practice. Spearman''s correlation coefficient did not show a significant correlation between years of services of faculty members and study’s variables.
    Conclusion
    Although aspiration for participation in postgraduate entrance exams and research activities have increased، in general the educational status of Iranian dental students has not improved during the last years. According to the viewpoints of faculty members، dental students’ clinical skills necessary for independent practice is not satisfied.
    Keywords: academic achievement, educational status, dental student, faculty members
  • Sajjad Rezaei, Mohammad Bagher Kajbaf, Seyyed Valiallah Mousavi, Seyyed Heshmatallah Mousavi Pages 731-742
    Introduction
    Academic performance is not a univalent construct; hence planning for its promotion among university students necessitates vast educational emprises. This study addresses factors such as quality of life، the students'' use of internet، and their attitudes toward addiction and drugs which potentially play a role in academic performance of students، and represents a model.
    Methods
    In a cross sectional study، consecutive sampling was performed on 106 students of Guilan University of Medical Science in 2010-2011 academic years. Every student answered a Short-Form Health Survey (SF-36)، attitude measurement questionnaire toward addiction، and the time dedicated to internet weekly. The last attained average grade of students was considered as an index for their academic performance. Data was analyzed using independent t-test، Pearson correlation and point biserial coefficient and multiple regressions (with Enter method).
    Results
    Findings showed that these supposed factors totally explain 34% of shared variance of academic performance (P<0. 01). In final model، internet use variable was excluded whereas dimensions of quality of life including physical functioning (P= 0. 001)، physical role (P= 0. 002)، body pain (P= 0. 03)، general health (P= 0. 004)، physical health (P= 0. 001)، and also attitude toward addiction (P= 0. 001) could significantly predict the academic performance.
    Conclusion
    Results indicated that some dimensions of students’ quality of life and also their negative attitudes toward addiction can affect the promotion of their academic success. Thus، it is necessary to plan health-oriented educational programs to enhance students’ academic performance.
    Keywords: Academic performance, quality of life, internet use, attitude toward addiction, SF, 36 questionnaire
  • Masoomeh Imanipour, Mohammad Jalili, Azim Mirzazadeh, Nahid Dehghan Nayeri, Hamid Haghani Pages 743-755
    Introduction
    Clinical assessment in nursing education is essential because of variety of objectives and complexity of clinical performance. Programmatic approach is an opportunity for comprehensive and multidimensional assessment. Opinions of stakeholders have an effect on application and effectiveness of a program. Thus، the aim of this study was evaluation of nursing students’ and faculties’ viewpoints about using programmatic approach in assessment.
    Methods
    In this descriptive-analytic study، a census sample of 38 internship nursing students and 8 faculties in critical care rotation have participated. Clinical assessment of students was designed based on a programmatic approach and applied for one educational semester. Then، the viewpoints of faculties and students about this assessment method and its strengths and weaknesses were collected by a questionnaire. A visual analog scale in 0-10 measure was used to evaluate satisfaction of subjects. The data were analyzed using descriptive indices and t (paired and independent) tests.
    Results
    The mean score of faculties and students’ satisfaction with programmatic assessment was 8. 70±1. 82 and 7. 66±1. 50، respectively. Totally، 87. 5% of faculties and 97. 3% of students were agreed with this method for students’ clinical performance assessment. According to attitudes of both groups، the strengths of this method were objectivity، impartiality، feedback provision، accurate coverage of educational objectives and specificity. 87. 5% of faculties and 89. 47% of students believed programmatic approach in assessment has a positive educational impact.
    Conclusion
    The findings showed the majority of nursing students and faculties are satisfied with clinical assessment using programmatic approach and that is acceptable because of its objectivity، feedback provision، specificity، complete coverage of educational objectives and positive educational impact. Therefore، extensive application of this method in other clinical settings can be considered.
    Keywords: Clinical Performance Assessment, Programmatic Approach, Nursing Student
  • Marzieh Moattari, Sara Soleimani, Neda Jamali Moghaddam, Farkhondeh Mehbodi Pages 756-767
    Introduction
    Enhancing nursing students'' critical thinking is a challenge faced by nursing educators. This study is aimed at determining the effect of clinical concept mapping using nursing process on discipline based critical thinking of 4th year nursing students.
    Methods
    In this quasi-experimental study، a convenient sample of 32 nursing students participated. They were randomly assigned to two groups. The control group was involved just in the usual clinical practice، while the experimental group participated in a one day workshop on clinical concept mapping using nursing process during their usual clinical practice. They were also asked to provide at least two clinical concept maps during their clinical practice. On the 10th week of their clinical practice a post-test was done using a specially designed package consisting of fourteen vignettes and three open response opportunity for measurement of seventeen dimensions of critical thinking in nursing (under two categories of cognitive critical thinking skills and mind habits). Students of both groups were required to write about how they would use a designated critical thinking habit or skill to act in a certain way. The students'' responses were evaluated by two raters based on identification of critical thinking، justification and quality (appropriateness of the responses with regard to their level of education) of the student''s response. The mean scores of both groups were compared by Mann-Whitney test.
    Results
    Result of the study revealed a significant difference (p<0. 001) between the two groups'' cognitive critical thinking scores: Experimental group mean score (20. 14±13. 62) vs the control group mean score (6. 41± 6. 52). The results also revealed a significant difference (p<0. 005) in the scores of mind habits: Experimental group mean score (23. 68±20. 58) vs the control group mean score (6. 30± 5. 51). Two groups of study were also significantly different from each other in 11 out of 17 dimensions of critical thinking (p<. 01).
    Conclusion
    Teaching and application of clinical concept mapping leads to improvement of critical thinking abilities in nursing students. However، further studies are recommended to generalize this result to nursing students in their earlier stage of education.
    Keywords: critical thinking skills, concept mapping, nursing students, clinical teaching
  • Ahmad Shirjang, Mahasti Alizadeh, Fathieh Mortazavi, Mohammad Asghari Jafarabadi, Abolfazl Jeddi Pages 768-777
    Introduction
    Public health experts play an important role in implementation of health centers’ programs. The comments and suggestions of graduate employees of this field about the level of functionality of the curriculum to professional requirements needed by graduates could help determine the shortcomings. This study aimed to investigate the level of coordination of curriculum and syllabus of public health BS with job requirements and health systems’ expectations of this field from the viewpoints of graduates employed in district health centers.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on 95 graduates of public health employed in Tabriz University of Medical Sciences. The sample was selected using multistage sampling. Data collection instruments was a valid and reliable researcher-made questionnaire، including questions about applicability of educational contents of basic، specialty، and major courses of this discipline in their job responsibilities. Data was analyzed using descriptive statistics.
    Results
    The results showed that the application of courses and lessons in public health discipline was in an average level (40%-59. 9%) and basic courses had the lowermost application in job activities (lower than 20%). The existing curriculum had different application level based on the job definition. It was most applicable for “disease control staff”، while to be very low applicable for “network development experts”. The content of 71. 79% of courses was represented just in cognitive area. In conclusion، the graduates of this discipline had a relative and average satisfaction with contents of their academic experience.
    Conclusion
    The study showed that the educational content of public health discipline is not fully coordinated with job requirements of this field. Therefore it is highly recommended to modify this curriculum in order to improve its applicability for future employees.
    Keywords: Educational Relevance, Curriculum, Health System, Public Health, Health Professionals
  • Ahmad Sabouri Kashani, Nasser Faal Ostadzar, Hossein Karimi Moonaghi, Mitra Gharib Pages 778-785
    Introduction
    Critical thinking is considered as an ultimate goal for education، and a criteria for academic accreditation. So، organizations such as World Federation of Medical Education (WFME) emphasize its importance. This study aimed to assess critical thinking dispositions among medical students’ at two medical school stages (basic medical science and pre-internship) in two medical universities in year 2010. performance on at the two different levels of on all the students at two universities of medical sciences.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study run in Tehran (TUMS) and Mashhad Universities of medical sciences (MUMS). A census sample of medical students (n=635) studying in basic medical sciences or pre-internship stages received California Critical Thinking Dispositions Inventory (CCDI) and demographic questionnaire. Data was analyzed using descriptive indices and t-test.
    Results
    The total mean score on CCDI according to the completed (n=442) questionnaires، was 291. 08±30. 51. It was 291. 38±31. 98 for the basic science students and 290. 70±28. 6 at the pre-internship level. While the performance of the students at the two levels of basic science and pre-internship showed no significant differences، on the three subscales of inquisitiveness (p=0. 012)، self-confidence (p=0. 011) and truth-seeking (p=0. 012)، we observed significant differences. The total mean score on CCDI was 290. 68±30. 9 for Tehran University of Medical Sciences (TUMS) and 291. 67±29. 97 for MUMS. The total scores for the two universities was not significantly different (p>0. 7); however، the performance of the students at TUMS on the subtest for systematicity was found to be significantly better (p=0. 023). Only two top deciles of the students had strongly positive critical thinking dispositions.
    Conclusion
    Students’ critical thinking dispositions were intermediate and positive. It seems that our educational system requires to be revised in order to improve students’ critical thinking dispositions. This study could be the first step to doing research to find better ways to intervening curriculum in order to promote critical thinking dimensions.
    Keywords: critical thinking, disposition, medical students, basic sciences, pre, internship
  • Maliheh Sadeghnezhad Forotagheh, Maryam Bagheri Pages 786-795
    Introduction
    Emphasis on active learning in training leads to the development of new educational strategies for teaching theoretical and clinical courses in medical sciences. Active involvement in the teaching-learning process improves learning. The purpose of the present study is to compare two methods of lecturing and puzzle in Medical Emergency Course، regarding students’ learning & viewpoints.
    Methods
    In this quasi-experimental study with pre-and post-test design، 60 Anesthesiology students enrolled in medical emergency course in Paramedics College of Mashhad Islamic Azad University، participated. By census sampling، students were non-randomly assigned to two groups of 30. In one، participants were trained through lecturing and in the other through puzzle. Each session began with a pre-test، and after teaching، post-test was taken. At the end of the program، students’ viewpoints on the teaching method were surveyed using a researcher-made questionnaire. Data were analyzed by SPSS using statistical tests of paired t-test، independent t-test، and chi square.
    Results
    Mean of student pre-test scores (out of 10) in the puzzle group was 4. 1±1. 35 & in the lecture group was 4. 4±1. 25، which were not significantly different. Mean of students’ post-test scores in the puzzle & lecture groups were 7±1. 47 & 8. 5±1. 1 respectively، which were significantly different. In the puzzle group، learning improved more than the lecture group. Also the survey showed more satisfaction in the puzzle group، according to more student participation، motivating them about lesson topics، fostering effective peer relationships، and deep learning.
    Conclusion
    Considering the favorable effects of the puzzle method on learning and satisfaction of students، it is suggested that this teaching method be applied for teaching courses of medical sciences.
    Keywords: Teaching Method, Lecture, Jigsaw, Learning, Satisfaction Rate, Emergency Medicine
  • Mahnoosh Amini, Aboulghassem Nouri, Hossein Samavatyan, Mohammadali Soltanolkottabi Pages 796-804
    Introduction
    The lack of communication skills among employees could result in less organizational citizenship behavior. Hence improving communication skills is of high necessity. The aim of this research is to determine the effect of communication skills training on the organizational citizenship behavior of nurses.
    Methods
    In this quasi-experimental research، the statistical population included all the nurses employed by Isfahan’s Kashani hospital in 2009 (158 male and female nurses in 12 wards). By applying the random stratified sampling، 20 participants were assigned to the experimental group and another 20 to the control group. The experimental group received an 8-session training course on communication skills. To measure and evaluate the organizational citizenship behavior of each group before and after training، Organizational Citizenship Behavior Questionnaire was used (Cronbach’s Alpha=0. 74). Analysis of the data was done using descriptive statistics (average and standard deviation) and inferential statistics (correlation coefficient and co-variance analysis).
    Results
    After adjusting the effect of pre-test scores، the mean score for organizational citizenship behavior in the experimental group a month after the intervention (66. 45±3. 57) showed a statistically significant difference (p<0. 01) compared to its previous value (62. 85±4. 34). According to ANCOVA، main effect of organizational citizenship behavior of nurses، before training was 0. 364; whereas a month after the intervention، this increased to 0. 607، (p<0. 01).
    Conclusion
    Communication skills training increased the nurses’ organizational citizenship behavior in the experiment group and the effect sustained a month after the intervention. Running standard communication skills training programs، with the help of specialized lecturers، is recommended in various nursing feilds such as education، research، management، and clinical nursing.
    Keywords: Behavior, Relationship skills, Organizational Citizenship, education, Nurses